Mikä on sinun tavoitteesi?

”Haluan voittaa SM-mitalin viiden vuoden sisällä”, toteaa 14-vuotias uimari kun häneltä kysytään tavoitteista. Visio on kristallinkirkas, mutta onko se uskottava? Kokenut valmentaja kertoo rauhalliseen tapaansa keinoistaan vision saavuttamiseen. ”Ensin nostamme harjoituskertoja. Kun viikoittaisten harjoitusten määrä saadaan kahdeksaan, voidaan alkaa pidentää harjoitusten kestoa. Vasta viimeiseksi kasvatetaan tehoja. Oikoteitä ei ole.” Uimari vierellä katsoo silmiin ja nyökkää. Hän sitoutuu uimaan 20 tuntia ja noin 30 kilometriä viikossa.

Olen itse joutunut tilanteisiin, jossa sen paremmin yrityksellä kuin sen ihmisilläkään ei ole mitattavia tavoitteita. On vallan vaikeaa kokea onnistumisen riemua ilman maalia. Kahdeksan tunnin tasapaksu taapertaminen tarkoittaa sitä, että kolmen vuoden päästä työntekijä on jo valmis vaihtamaan maisemaa saadakseen suuresti yliarvostettuja uusia haasteita.

Moni koettaa vannoa laadun ja hyvän fiiliksen nimiin. Subjektiiviset mittarit ovat kuitenkin aina vaarallisia. Harva meistä on valmis myöntämään, että ei ole tehnyt ihan 100 prosentin suoritusta tai että ei olisi palkkansa arvoinen. On myös totaalinen harhakuvitelma, että hyvä fiilis johtaisi uutteruuteen ja sitä kautta parempiin tuloksiin. Jos konkreettiset teot eivät ole kunnossa, ei mikään muukaan tule kuntoon. Tulokset tottelevat tekemistä, tunnelma tottelee tuloksia.

Ensin on määriteltävä yrityksen visio ja siihen 2-3 konkreettista mittaria. Mittareita voivat olla tietty kannattavuuden taso, kasvun kulmakerroin tai vaikkapa työtyytyväisyys. Aikajänne visioon pääsemisessä on tyypillisesti 4-5 vuotta, jotta numeroihin todella pystytään vaikuttamaan. Yrityksen vision määrittely on ainakin paperilla helppoa. Vision määrittelyssä pitää muistaa, että kaikkia kilpailuja ei voida voittaa. Palvelukilpailun voittaja tuskin voittaa hintakilpailua ja päinvastoin.

Jotta yritystason visioon päästään, on kaikelle yrityksen tekemiselle löydettävä samaan suuntaan vievät mittarit. Voidaan mitata laskutusastetta, valmiiden tuotteiden määrää tai vaikka reklamaatioprosenttia. Tuotantoyksikössä voidaan mittaroida makkelin määrää, materiaalinkulutusta tai käyttöastetta. Myynnissä pitäisi päästä kaikkein helpoimmalla edellyttäen, että myynnin prosessi on kunnossa. Oleellista on konkreettiset mittarit, joissa kiinni selkeät tavoitteet.

Valitettavan harvoin asiat kuitenkaan ovat kunnossa.

Hyväksymme ja jopa edellytämme, että huippu-urheilijat tekevät valtavan määrän työtä menestyksen eteen. Olemme alati valmiita tuomitsemaan lätkämatsissa löysässä kunnossa pyörivän kiekkoilijan. Onko jokin erityinen syy miksi emme vaatisi samaa itseltämme? Miksi emme asettaisi yrityksellemme tai itsellemme haastavaa, konkreettista tavoitetta?

Ensimmäinen askel matkalla menestykseen on määritellä, mitä menestys juuri sinun yrityksessäsi merkitsee. Vasta sen jälkeen voi käydä kuten eräs Antti Hulkko on viisaasti todennut: ”Sun pitää varoo mitä sä haluut, koska sä voit saada sen!”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: