Hyvällä johtajalla on aina kiire. Vai onko?

ilkka_front_web_1600px

Yritysjohtajalla kuuluu olla kiire. Todellisella johtajalla on oltava satoja meilejä lukematta, koska niitä nyt vaan tulee niin paljon. Viestejä availlaan ja taklataan yön hämärinä hetkinä kotosalla perheen nukkuessa. Vasteajat paukkuvat, mutta onhan se ihan ok, koska tämä työn sankari on johtaja. Sekään ei haittaa, että ihan jokaista ei ehdi käsitellä lainkaan ja osa vain unohtuu, vaikka pyhä pyrkimys olisi hoitaa asiat kunnialla. Johtaja käy kerran vuodessa bisnesseminaarissa kuuntelemassa ulkomaanelävien oppeja johtamisesta. Siellä sitten yhdessä kollegoiden kanssa nyökytellään samaan tahtiin hymisten jotain siitä, että kyllähän tämä tiedettiin jo entuudestaan, mutta ihan kiva kuulla toisenlaista tulokulmaa siihen, missä me jo ollaan ihan helvetin hyviä.

No missäs me sitten olemme niin erinomaisia? Hyvä johtaminen lähtee siitä, että esimies pystyy tuottamaan omille ihmisilleen hyötyä. Johtajalla pitää olla vahva strateginen näkemys tulevaisuudesta sekä sellaista osaamista, joka hallitusti tarjoiltuna aikaansaa työntekijöiden jatkuvan kehittymisen. Jos ison kuvan osaamista ei ole tai sitä ei osaa oikealla tavalla tarjoilla, muuttuu johtaja mustaksi aukoksi, joka imee energian ympäriltään ja estää koko organisaation kehityksen.

Johtamisen kannalta asiat voidaan ryhmitellä neljään kategoriaan. Kiireelliset ja tärkeät asiat hoidetaan yleensä aina hyvin ja ensisijaisesti. Ei-kiireelliset ja ei-tärkeät on syytäkin jättää hoitamatta. Todellinen taistelu käydään kiireellisten, mutta ei niin tärkeiden ja tärkeiden, mutta ei niin kiireellisten asioiden välillä. Lähes poikkeuksetta vähemmän tärkeät, mutta kiireelliset voittavat taistelun, koska nämä ovat yleensä helppoja ratkaista. Jalkoihin jäävät asiat, joilla ei sinänsä ole kiire, mutta jotka kuitenkin ovat tärkeitä. Ne on helppo siirtää huomiseen, ja taas huomiseen.

Sattuu kuitenkin olemaan niin, että lähes poikkeuksetta tärkeät, mutta vähemmän kiireelliset asiat ovat strategisia hankkeita, jotka onnistuessaan parhaimmillaan muuttavat yrityksen tulevaisuuden. Näiden siirtäminen huomiseen ja ylihuomiseen tarkoittaa sitä, että tulipalojen sammuttelu jatkuu, mutta paloturvallisuuteen ei panosteta.

Me suomalaiset olemme malliesimerkkejä ajankäytön hallinnan kaaoksesta. Koska haluamme suorittaa kaiken piirulleen ja jetsulleen, emme suuremmin ehdi ajattelemaan mistä meille lopulta maksetaan. Myyntipäällikkö haluaa pitää ylimääräisen vapaapäivän vapunaattona vuonna 2022 ja aulatäti tarvitsee uuden nitojan. Paikallislehden ilmoitus pitää tarkastaa ja pikkujoulujen menu hyväksyä. Kaikkeen tähän pitää ehdottomasti saada johtajan hyväksyntä ja mieluiten meilitse.

Hyvä johtaja. Mietipä tykönäsi haluatko saada jotain aikaan vai jatkaa kaaoksesi ylläpitämistä. Avain löytyy asioiden jäsentelystä ja priorisoinnista sekä taidosta jakaa vastuuta. Testaa itsesi ja ota 100 viimeisintä meiliä inboksistasi. Jaa ne mainitsemiini kategorioihin. Jos strategiseen koriin jää alle 20 viestiä, olet pulassa. Jos siellä on yli 80 viestiä, olet joko laskenut väärin tai äidinkielesi on muu kuin suomi.

Suomessa jos jossain on tarjolla voittajan viittoja lukemattomilla toimialoilla. Sellaisen pukemisen ainoa este olet sinä itse.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: