Markkinointiautomaatio ei ole järjestelmähanke

1377981_750573934968119_142626324_n

Hallituksen puheenjohtaja on lukenut lehdestä, että markkinointiautomaatio on nyt hip ja pop. Ja koska pop on aina vähintään must, on asialle ehdottomasti tehtävä jotain. Toimitusjohtaja saa puhelun, jonka lopputuloksena päätetään herttaisen yksimielisesti ostaa meillekin yksi sellainen. Siis markkinointiautomaatio.

Toimari laittaa tuulemaan ja kohta markkinointiosasto onkin jo kärpän ketteryydellä kilpailuttanut järjestelmätoimittajat. Niistä sitten valitaan paras, tai ainakin sopivin, ja toimitusjohtaja voi tyytyväisenä informoida hallitusta ongelman nopeasta ratkaisusta. Järjestelmätoimittaja lisää yhtiön logon referenssiensä joukkoon ja kirjoittaa maailmoja syleilevän pressitiedotteen, jonka tuttu toimittaja ystävällisesti julkaisee sellaisenaan. Valtakunnassa kaikki hyvin. Vai onko?

Jos markkinointiautomaatiokyvykkyyden rakentaminen tehdään teknologiavetoisesti, ollaan jo starttiviivalla pihalla kuin se kuuluisa lintulauta. Ensinnäkin markkinointiautomaatio pitää alusta lähtien ajatella osana myynnin prosessia ja toisekseen automaation taakse ajateltu prosessi on piirrettävä aukottomasti auki ennen teknologiavaiheeseen siirtymistä. On myös syytä huomata, että toimivan markkinointiautomaation rakentamiseksi ei välttämättä tarvita bittiäkään lisää tekniikkaa, vaan nykyisten välineiden mahdollisuuksien täysimääräinen hyödyntäminen saattaa riittää.

”Toimivan markkinointiautomaation rakentamiseksi ei välttämättä tarvita bittiäkään lisää tekniikkaa”

Matkalla toimivaan markkinointiautomaatioon on kolme merkittävää asiaa: Yrityksen on kyettävä tuottamaan sellaista sisältöä, jota asiakkaat haluavat, yrityksellä on oltava riittävä teknologia asiakkaiden ip-osoitteiden taltioimiseen ja sen on pystyttävä rakentamaan metriikka, jonka perusteella asiakkaiden ostovalmius voidaan päätellä.

Loppujen lopuksi on triviaalia käytetäänkö välineinä sähköpostisuoria, arvontoja, some-kanavia, chat-sovelluksia. CRM:ää tai Exceliä. Oleellista on, että toiminta on systemaattista ja että se hyödyttää sekä asiakasta että myyntiä. Toimivan markkinointiautomaation sivutuotteena syntyy yhä paremman sisällön tuottamisen kyvykkyys, jonka merkitystä ei voi liikaa korostaa.

Markkinoinnin perimmäinen tehtävä on pienentää myynnin kustannuksia. Markkinointiautomaation tehtävä on tunnistaa ostovalmis asiakas ja keskittää myynnin toimenpiteet heille.

Modernissa organisaatiossa ei puntaroida markkinointiautomaation hankintaa. Siellä pyöritetään jatkuvaan iteraatioon perustuvaa prosessia, jossa välineet ovat sivuosassa ja Oscar-palkittuna pääosanäyttelijänä häärii joukko diginatiiveja, jotka eivät sorru myynnin ja markkinoinnin ikiaikaisen taistelun kliseisiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: