Kasvun loputtua alkaa hidas kuolema

_O3B8180

Mökkini pihalla seisoo mänty. Se on tönöttänyt siinä kauan ennen kuin minua tai sinua oli olemassakaan. Jos ihan tarkkoja ollaan, on tuo petäjä pysynyt paikoillaan pitkälti yli sata vuotta. Se on hieno puu. Lapsuudessa sen oksaan viritettiin keinu. Vauhti oli välillä pelottavaakin, mutta mänty kesti.

Jokin vuosi sitten siitä katkesi oksa. Viime talvena toinen. Neulasten määrä on vähentynyt ja palokärki on hakannut tyveen koloja, joista arvatenkin pyydystää ravintoa. Puu ei kasva enää, vaan se on alkanut kuolla.

Yritysmaailmassa pätee sama kaava. Kun kasvu pysähtyy, alkaa kuolema. Sanotaan, että yrityksen vaikein hetki on kasvuvaiheen tasaantumisen jälkeinen staattinen tila. Kasvua ei enää tule, mutta kannattavuus on edelleen hyvä. Syntyy voimakas halu jatkaa kuten aina ennenkin, ristiä sormet ja toivoa parasta.

Kasvun pysähtymiseen liittyvä kylläisyyden tunne on kuitenkin tunteista vaarallisin. Aikakautensa Applena pidetyn Kodakin kohtalo on sieltä surullisimmasta päästä. Valtaosa epäonnistuneista yrityksistä on sentään päätynyt enemmän tai vähemmän pilkkahinnalla kilpailijoidensa syliin. Pysähtyneeseen tilaan ajautuneessa yrityksessä on usein vuosia tehtävissään toiminut johto, joka tyypillisesti löytää syyn ongelmiin firman ulkopuolelta.

Henkilökohtaisella tasolla kasvu pysähtyy silloin, kun intohimo uuden oppimiseen loppuu. Tärkeimmäksi tavoitteeksi tulee eläkeiän saavuttaminen, joka ei suuria ponnisteluja vaadi, mikäli onnistuu välttämään ennenaikaiset kuoppajaiset.

Kun kasvu päättyy, altistaa yritys itsensä vihollisen hyökkäyksille. Kankeaa, vanhaa tekijää onkin yleensä hauska kiusata. Pienelle, ketterälle kilpailijalle on helppo työ napsia asiakkaita kuin palokärjellä muurahaisia. Terveeseen puuhun ei tikkakaan erehdy.

Erona luonnon ja yritysmaailman välillä on se, että puu ei kuolemalleen paljoa voi, mutta viisaalla ja nöyrällä johdolla saadaan hyytyneinkin yritys uuteen nousuun, jos tilanne ei ole aivan katastrofaalinen.

Oleellista on, että ensin myönnetään sairaus, sitten etsitään siihen sopiva lääkitys ja syödään kuuri loppuun asti. Uuden tien löytäminen on tuskallista, sillä pysyminen vielä tuskallisempaa.

Mitäpä jos tutkisit omaa tilannettasi? Kasvaako yrityksesi? Kehitytkö ammattilaisena? Jos vastaus kumpaankaan kysymykseen on negatiivinen, on aika tehdä asialle jotain.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: